Розетки - одна з найважливіших пристосувань в електроенергії, про яку ми згадуємо тільки коли їх не вистачає для підключення черговий купленої побутової техніки.

Ось тоді ми й згадуємо про електриків, які можуть збільшити їх кількість. Але до цього потрібно розетку спочатку вибрати, так би мовити, під свій смак і колір.
Напевно, немає потреби спеціально говорити про важливість електричного контакту в системі «вилка-розетка» для домашньої електромережі. Кожен, хто користувався побутовими електроприладами, повинен непогано орієнтуватися в цьому питанні. Надійність електричного контакту в системі «вилка-розетка» практично повністю визначається конструкцією контактної групи в розетці. Це означає, що якість розеток є визначальним для домашньої електромережі. Особливо важливо використовувати якісні розетки для електрообладнання, що підключається окремими лініями до щитка. У цьому випадку необхідно використовувати окремі розеткові механізми, а не блоки розеток.


Виникає питання, як відрізнити якісні розетки від інших. Як вже говорилося, головною характеристикою розеточного механізму є якість контактів.
Найпоширеніший тип контактів відбувається коли затягування штиря вилки відбувається шляхом пружних властивостей пелюсток самого бронзового контакту. Для посилення пружних властивостей зовні на пелюстки часто, але не завжди, надягають сталеву напівкруглу пружину. У дешевих розетках сталевий напівкруглої пружини, як правило, немає. Намагайтеся уникати покупки таких розеток. Надійність контакту залежить в першу чергу від якості матеріалу самого контакту і сталевий напівкруглої пружини. Згодом в пелюстках накопичуються залишкові деформації, і контакт між штирем вилки та розеткою починає погіршуватися. На підвищеному опорі контакту починає виділятися тепло, що знову ж таки збільшує деформацію. Зрештою або вилка перестає триматися в розетці, або розетка обгорає.

Другий варіант з циліндричної пружини та рухомим контактом набагато надійніше і довговічніше, але значно рідше зустрічається. Контакти такого типу використовують тільки в найдорожчих розетках. Однак такі контакти були досить поширені в розетках радянського виробництва, і, попри жахливу якість виконання, шляхом вдалої конструкції контактів багато з них мали досить великий термін служби.
Основна проблема при покупці розетки полягає в тому, що продавці не мають ні найменшого поняття про конструкцію розетки та тим більше про її контактах. Розбирати механізм при покупці, як правило, не дозволяють. Інформаційні матеріали виробника теж зазвичай не дають повного уявлення про конструкцію контактів. Звичайно, можна купити один механізм і розібрати його, але це зовсім недешевий і клопіткий спосіб. Залишається тільки сподіватися на бренд. Будь-які дорогі розеткові механізми світових брендів мають високу надійність і великий термін служби при будь-якої конструкції контактів. Тому, якщо вам потрібні надійні розетки, не економте.